Geschiedenis van Q-Applix

Donderdag, 30 November 2023

Ondanks dat Q-Applix historie van Q-Applix erg kort is, is er over mezelf, Ewout Quax, genoeg te melden.

Ik ben begonnen in de automatisering in 1999, bij de ING-bank. Tijdens de interne opleiding ben ik klassiek geschoold in gegevens verwerkende programmatuur. In tegenstelling tot object-georienteerd programmeren, kregen we tijdens de opleiding les in procedureel programmeren, via de methode van Jackson. De manier van ontwikkelen is namelijk de populairste op de mainframe-omgeving waar ik kwam te werken.

Bij de ING bank heb ik 8 jaar lang meegedraaid in grotere en kleinere projecten en heb verschillende facetten van het ontwikkelingstraject meegemaakt, van het opstellen van de gegevensvraag, via het schrijven van het functioneel ontwerp, langs het bouwen, testen en invoeren van complete projecten tot het 's nachts oplossen van de spoedeisende storingen.

Na 8 jaar werken bij de ING bank kreeg ik interesse in de internet-wereld en heb mezelf de programmeertaal PHP eigen gemaakt. Omdat deze taal mij zeer beviel en verder behoefte had aan een nieuwe werkomgeving, besloot ik van mijn PHP-hobby mijn werk te maken. Na een sollicitatie-periode kreeg ik werk bij een bedrijfje dat websites bouwde voor haar klanten. Bij dit bedrijf heb ik een jaar gewerkt. In dit jaar heb ik met allerlei handigheden geleerd met betrekking tot het bouwen van een CMS, het inrichten van versiebeheer van een CMS met meerdere sites en het onderhouden van meerdere sites.

Na een jaar besloot ik werk dichterbij huis te vinden. Nadat dit gelukt was, kreeg ik meer tijd om handen. Inmiddels had ik een geheel eigen CMS gebouwd, waarmee ook op programmeervlak zeer leuke mogelijkheden waren ingebouwd.

Omdat het met dit CMS mogelijk was om in korte tijd professionele webpagina's op te leveren, besloot ik in september 2008 om een eigen bedrijf op te richten.